Největší producenti vepřového masa v roce 2004
(produkce v tisících tun)
1.Čína 48,818 tis. tun
2.USA 9,312
3.Německo 4,323
4.Španělsko 3,176
5.Brazílie 3,110
6.Francie 2,293
7.Vietnam 2,012
8.Polsko 1,956
9.Kanada 1,936
10.Dánsko 1,810
ČR 388
Svět 2004 100,483
(Zdroj: FAO)
Produkce masa ve světě v roce 2004
(produkce v tisících tun)
1.vepřové 100,483
2.kuřecí 68,449 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)
3.hovězí 62,823 (včetně telecího a buvolího)
4.skopové 12,570 (skopové, jehněčí a kozí maso)
(Zdroj: FAO)
Produkce masa v České republice v roce 2004
(produkce v tisících tun)
1.vepřové 388
2.kuřecí 208 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)
3.hovězí 97 (včetně telecího)
4.skopové 1 (skopové, jehněčí a kozí maso)
(Zdroj: FAO)
Produkce vepřového masa je celosvětově nejvýznamnější, jak vidno z tabulky číslo 2. Daleko největším producentem je Čína, následují USA a Německo. Produkce a konzumace masa je výrazně ovlivněna nábožensky. Židé a muslimové nejedí vepřové vůbec, vepřové se moc nevyrábí ani v převážně hinduistické Indii, kde je mnoho lidí úplnými vegetariány. V produkci masa vedou především nemuslimské lidnaté země. Za zmínku stojí celkové desáté místo malého (5,5 milionu obyvatel), ale mimořádně zemědělsky rozvinutého Dánska. Vepřové je i nejvíce produkovaným druhem masa v České republice.
Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.